• Facebook

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ


Με τον όρο αιματουρία περιγράφεται η παρουσία αίματος στα ούρα. Παρόλο που διαιτητικές χρωστικές από ουσίες που έχουν καταναλωθεί ή αίμα από το γεννητικό σωλήνα του θηλυκού μπορεί να προσδίδουν μια κόκκινη χροιά στα ούρα δεν θα πρέπει να συγχέονται με την πραγματική αιματουρία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ
• Κόκκινα ούρα
• Επώδυνη ψηλάφηση της κοιλίας
• Παρουσία μάζας ή οζιδίου
• Διογκωμένη ουροδόχος, που οδηγεί σε διάταση της κοιλίας
• Εύκολη δημιουργία αιματωμάτων
• Ουρόλιθοι, συχνά ένας μονήρης, μεγάλος ουρόλιθος γίνεται εύκολα αντιληπτός κατά την ψηλάφηση της κοιλίας

ΑΙΤΙΑ
Τα παχύσαρκα, τα θηλυκά και τα ηλικιωμένα κουνέλια είναι πιο επιρρεπή. Αυτό οφείλεται είτε στην δημιουργία ουρόλιθων, βακτηριακών ουρολοιμώξεων, και/ή αυξημένων επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Ωστόσο, η συχνότερη αιτία αιματουρίας στα θηλυκά κουνέλια είναι τα προβλήματα του γεννητικού. Διαταραχές πηκτικότητας, τραυματισμοί στα γεννητικά όργανα και μολύνσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιματουρία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο κτηνίατρός σας αρχικά θα αποκλείσει φυσικά αίτια που διαταράσσουν το χρώμα των ούρων όπως οι χρωστικές στην τροφή. Επίσης , τα καστανά ή τα πολύ πυκνά ούρα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από την πραγματική αιματουρία. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων θα διερευνήσουν τα επίπεδα ασβεστίου ή αεροδυναμικές διαταραχές.
Οι απεικονιστικές μέθοδοι όπως η ακτινογραφία ή/και ο υπέρηχος θα διερευνήσουν την ύπαρξη κάποιας μάζας ή κάποιου ουρόλιθου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αληθής αιματουρία συχνά αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής ασθένειας που χρειάζεται κατάλληλη αντιμετώπιση. Είναι επίσης πιθανό το κουνελάκι σας να έχει χάσει αρκετό αίμα από το ουροποιητικό του και πιθανόν να χρειάζεται υποστήριξη με ορούς και οξυγόνο. Η υπερασβεστιαιμία από την άλλη ρυθμίζεται με ειδική αλλαγή της διατροφής. Εάν το κουνελάκι σας εκδηλώνει συμπτώματα δυσφορίας ή άλγους ειδικά παυσίπονα θα πρέπει να χορηγηθούν για να μειώσουν την φλεγμονή. Τέλος ,τα νεοπλάσματα και πι ουρόλιθοι απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Εφόσον το αρχικό αίτιο πρόκλησης της αιματουρίας αντιμετωπισθεί ο κτηνίατρός σας θα καθορήσει κάποιες επανεξετάσεις ώστε να παρακολουθεί την πορεία της ανταπόκρισης στην αγωγή. Οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις όπως και οι απεικονιστικές πιθανόν να χρειαστεί να επαναληφθούν αν ο κτηνίατρος σας αντιληφθεί επιπλοκές ή επανεμφάνιση αναιμίας, έμφραξης του ουροποιητικού ή νεφρική ανεπάρκεια.

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη