• Facebook

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

Εποχιακες καμπιες και ανοιξη


 

 

Εποχιακες καμπιες και ανοιξη. Τοξίκωση σε σκύλο.

Καθώς μπαίνει η άνοιξη περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στην βόλτα με τον σκύλο μας. Από την καθημερινή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μέχρι τις ολοήμερες εξορμήσεις στα περίχωρα της Αττικής. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πλάσματα εκεί έξω φιλικά. Ειδικά για τους σκύλους που χώνουν την μύτη τους δεξιά και αριστερά ανακαλύπτοντας κάποιες φορές μικρές, χνουδωτές, μαλακές αλλά όχι και τόσο φιλικές κάμπιες. Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι και τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει ο σκύλος μας σε επαφή μαζί τους;

Τι είναι οι κάμπιες;


Κάμπιες

Οι κάμπιες αποτελούν στάδιο λάρβας ενός είδους πεταλούδας. Για να μεταμορφωθούν σε χρυσαλίδες οι πεταλούδες περνάνε αρκετό χρόνο ως κάμπιες, τρεφόμενες από τις βελόνες των πεύκων, γύρω από τα οποία δημιουργούν κολλώδη κουκούλια. Την άνοιξη, κατεβαίνουν από τα δέντρα στο έδαφος για να ολοκληρώσουν την μεταμόρφωση. Γιαυτό τον λόγο ο κίνδυνος επαφής μαζί τους είναι μεγαλύτερος.

Κίνδυνος για τα ζώα


Μην ξεγελαστείτε σε καμία περίπτωση από την άκακη εικόνα της κάμπιας. Είναι εξοπλισμένες με τρίχες που απελευθερώνουν τοξίνη όποτε βρεθούν σε κίνδυνο ή απειλή. Οι τρίχες αυτές δεν είναι οι ίδιες με αυτές που φαίνονται πάνω στο σώμα της κάμπιας και εκκρίνουν τοξίνη όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή άλλες επιφάνειες.
Παρότι κινδυνεύουν και οι γάτες συνήθως η κατάσταση αφορά τους σκύλους, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα έρποντα έντομα. Η μουσούδα και το στόμα είναι τα σημεία που έρχονται συχνότερα σε επαφή. Ωστόσο, επειδή οι κάμπιες είναι ευέλικτες μπορεί να έρθουν σε επαφή και με άλλα σημεία του σώματος, όπως με τα μάτια ή και τα βλέφαρα. Εάν προηγηθεί κατάποση τότε θα επηρεάσουν και το πεπτικό σύστημα (γλώσσα, οισοφάγο, στομάχι).

Συμπτώματα


Mουσούδα και στόμα

Εκτός από τον πόνο στο σημείο της επαφής, θα συνυπάρχει φλεγμονή ορατή στο στόμα και την μουσούδα. Το ζώο ίσως θα κρατάει το στόμα του ανοικτό, θα έχει σιελόρροια ενώ η γλώσσα ενδέχεται να νεκρώσει σε κάποια σημεία.

Γλώσσα Puka από κάμπιες

Δέρμα

Η επαφή με το δέρμα θα προκαλέσει ένα έντονο ερύθημα ππου επεκτείνεται, κνησμό, οίδημα και πόνο.

Μάτια

Η επαφή με τα μάτια είναι επώδυνη και ερεθιστική για το ζώο. Ενδέχεται να προκληθεί επιπεφυκίτιδα ή και οίδημα κερατοειδή που να οδηγήσει σε έλκος κερατοειδούς. Αν δεν γίνει άμεση και σωστή αντιμετώπιση ενδέχεται να επέλθει και πλήρη απώλεια της όρασης.

Στόμα σκύλου από κάμπιες

Τι να κάνω σε περίπτωση επαφής


  • Πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό την περιοχή χωρίς να τρίψουμε
  • Συμβουλευόμαστε άμεσα κτηνίατρο
  • Με κατάλληλη και άμεση αγωγή η ίαση είναι πλήρης και χωρίς προβλήματα.
  • Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι κάμπιες είναι εξίσου τοξικές και για εμάς τους ανθρώπους

Επιμέλεια άρθρου:
Ανατολίτου Ανθή

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη