• Facebook

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

ελεγχος των παρασιτων του σκυλου ή της γατας 

 

  Έλεγχος των παρασίτων του σκύλου ή της γάταςO έλεγχος των παρασίτων του σκύλου ή της γάτας αποτελεί σημαντικό τμήμα της προληπτικής ιατρικής. Τα διάφορα παράσιτα επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία του κατοικίδιου φίλου σας, αλλά μερικά, που αναφέρονται ως "ζωονοσογόνα παράσιτα," είναι μεταδοτικά και στους ανθρώπους. Ένα ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών παρασίτων είναι απόλυτα αναγκαίο για την υγεία του συνόλου.
Ο τύπος των παρασίτων που είναι πιο σημαντικός για ο ζωάκι σας θα εξαρτηθεί από την ηλικία του, τον τρόπο ζωής του, την εποχή και τον τόπο διαβίωσής του. Όσο είναι μωρά – γατάκια ή κουταβάκια - απαιτούν ένα χρονοδιάγραμμα των θεραπειών αποπαρασίτωσης , δεδομένου ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Τα ενήλικα ζώα απαιτούν επίσης τακτική θεραπεία που βασίζεται σε ατομικούς παράγοντες κινδύνου. Ο κτηνίατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει την καλύτερη προσέγγιση για το ζωάκι σας με βάση τον τρόπο ζωής του και τους τοπογραφικούς παράγοντες. Σε πολλές περιοχές, καλό είναι να εφαρμόζεται αποπαρασίτωση όλο το χρόνο και για όλες τις ηλικίες.
Ευτυχώς, υπάρχει μια ποικιλία ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων στην αγορά που είναι εύκολο να εφαρμοστούν και πολλοί αντιμετωπίζουν περισσότερο από ένα είδος παρασίτου. Τα περισσότερα προϊόντα εφαρμόζονται τοπικά - περιλαίμια, σπρέι, και spot-on είναι διαθέσιμα.
Τύποι παρασίτων:
1) Εξωτερικά παράσιτα είναι εκείνα που βρίσκονται στο τρίχωμα και στο δέρμα του ζώου. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι:
• Οι ψύλλοι βρίσκονται σχεδόν παντού στον κόσμο. Όλα τα ζώα είναι σε κίνδυνο για παρασιτώσεις από ψύλλους, αλλά εκείνα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο είναι τα ζώα που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και εκείνα που ζουν με άλλα ζώα που πηγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους. Οι ψύλλοι όχι μόνο προκαλούν ασθένεια του δέρματος, αλλά μπορεί να μεταδίδουν άλλες σοβαρές λοιμώξεις, όπως βακτηριακές λοιμώξεις. Στα μικρά γατάκια και σκυλάκια μπορεί να γίνουν αιτία σοβαρής αναιμίας. Υπάρχουν πολλά προϊόντα ελέγχου των ψύλλων στην αγορά, αλλά δεν είναι όλα εξίσου ασφαλή για τις γάτες, έτσι πρέπει πάντα να ζητείται η γνώμη του κτηνιάτρου σας πριν να εφαρμόσετε ένα προϊόν. Ειδικότερα, πολλά προϊόντα που προορίζονται για τα σκυλιά δεν είναι ασφαλή για τις γάτες.
• Τα τσιμπούρια διαφέρουν ως προς το είδος και την κατανομή, ανάλογα με το πού ζείτε. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος στο ζώο σας, αλλά μπορεί επίσης να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν την υγεία του. Τα προϊόντα για πρόληψη των τσιμπούριων που προορίζονται για τους σκύλους δεν είναι ασφαλή για τις γάτες.
• Τα ακάρεα είναι συχνά παράσιτα, ειδικά τα ακάρεα των αυτιών που προκαλούν σημαντικό ερεθισμό και πόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε βακτηριακές λοιμώξεις. Άλλοι τύποι ακάρεων είναι τα ακάρεα του δέρματος, που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, κνησμό και ενδέχεται να οδηγήσουν σε βακτηριακές λοίμωξεις.
2) Τα εσωτερικά παράσιτα ζουν σε όργανα του κατοικίδιου σας, όπως στον εντερικό σωλήνα ή στους πνεύμονες. Αυτά περιλαμβάνουν:
• Οι λοιμώξεις από νηματώδη και κεστώδη είναι συχνές σε γατάκια και σε κουτάβια. Τα ζώα μπορούν να αποκτήσουν ασκαρίδες μέσω διαφόρων οδών, έτσι ώστε ακόμη και ζώα που διαβιούν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι να είναι σε κίνδυνο. Τα νεαρά ζώα αποκτούν συνήθως ασκαρίδες από τη μητέρα τους, έτσι ώστε όλα θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη αγωγή γι 'αυτά τα παράσιτα. Οι λοιμώξεις από ταινίες μπορεί να αποκτηθούν μέσω ψύλλων ή όταν τα ζώα κυνηγούν και τρώνε θηράματα όπως ποντίκια. Όλα τα νεαρά ζώα θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία για ταινίες, τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο.

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη