• Facebook

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ ΦΙΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Πολλοί ιδιοκτήτες όταν παίρνουν ένα νέο κουτάβι ή γατάκι στην οικογένεια σκέφτονται να καθυστερήσουν την διαδικασία της στείρωσης, είτε γιατί δεν θέλουν να παρέμβουν στην σεξουαλικότητα των ζώων τους είτε γιατί φοβούνται να υποβάλλουν τα ζώα τους σε μια πρόωρη χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς όμως το να αργήσουν πολύ να πάρουν αυτή την απόφαση μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του καλύτερού τους φίλου.

Η πυομήτρα αποτελεί την πιο επικίνδυνη παθολογική κατάσταση του γεννητικού συστήματος τόσο στην γάτα όσο και στο σκύλο. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στη δημιουργία της είναι η υπερπλασία του ενδομητρίου που συμβαίνει σε κάθε οιστρικό κύκλο, η μόλυνση της μήτρας από μικροοργανισμούς κατά τον οίστρο που ο τράχηλος χαλαρώνει και οι υψηλές συγκεντρώσεις ορμονών (προγεστερόνης) που εκκρίνονται σε κάποιες φάσεις του οιστρικού κύκλου (δίοιστρο).

    Ζώα που δεν γέννησαν ποτέ είναι πολύ περισσότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη πυομήτρας. Συνήθως νοσούν μεσήλικα ή υπερήλικα ζώα, ωστόσο εμφανίζεται συχνά και σε μικρότερες ηλικίες.

   Η νόσος εμφανίζεται με 2 μορφές. Την «ανοιχτή» πυομήτρα κατά την οποία εκτός από τα γενικά συμπτώματα αδιαθεσίας παρατηρείται έξοδος πυώδους εκκρίματος από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και την «κλειστή» πυομήτρα κατά την οποία ο τράχηλος παραμένει κλειστός και δεν επιτρέπει την διαφυγή του περιεχομένου.

   Ο κτηνίατρος θα θέσει διάγνωση της νόσου από τον συνδυασμό του ιστορικού και της κλινικής εικόνας με τα αποτελέσματα του υπερήχου κοιλίας. Απαραίτητος είναι ένας πλήρης αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος του ασθενούς, καθώς η πυομήτρα αποτελεί επείγουσα κατάσταση που επιφέρει διαταραχές σε όλα τα εσωτερικά όργανα (ήπαρ, νεφρούς).

   Μονόδρομος στην αντιμετώπιση της πυομήτρας αποτελεί η επείγουσα χειρουργική αφαίρεση των εσωτερικών γενητικών οργάνων (ωοθηκυστερεκτομή) του ασθενούς, αφού προηγηθεί η σταθεροποίηση του κυκλοφορικού συστήματος με ενδοφλέβια οροθεραπεία.

   Εκτός όμως από την πρόληψη και την θεραπεία της πυομήτρας η στείρωση του θηλυκού ζώου προλαμβάνει την εμφάνιση νεοπλασιών του μαστού, νόσος που αποτελεί το 50% όλων των νεοπλασιών του θηλυκού και το 1% του αρσενικού σκύλου (D.J Argyle 2004). Από αυτές δυστυχώς οι μισοί είναι κακοήθεις και έχουν ήδη δώσει μεταστάσεις την στιγμή της αρχικής διάγνωσης. Επιπρόσθετα, η στείρωση επωφελεί το ζώο στην πρόληψη εμφάνισης νεοπλασιών των ωοθηκών, των ωαγωγών και της μήτρας και περιορίζει την συχνότητα εμφάνισής τους σε λιγότερο από 1-2%.


Η στείρωση στον σκύλο πριν τον 1ο οιστρικό κύκλο περιορίζει το ποσοστό εμφάνισης νεοπλασιών μαστού στο 0,05%, ενώ μετά τον 1ο και μετά τον 2ο οιστρικό κύκλο το ποσοστό αναδιαμορφώνεται στο 8% και 26%, αντίστοιχα. Στην γάτα η στείρωση πρίν την ηλικία των 6 μηνών, περιορίζει το ποσοστό εμφάνισης μαστικής νεοπλασίας στο 9% ενώ για την διενέργεια σε ηλικία 6-12 μηνών το ποσοστό παρουσιάζει άνοδο στο 14%. Ωστόσο, συστήνεται η στείρωση να γίνεται μετά τον 1ο οιστρικό κύκλο προκειμένου να έχει επιτευχθεί η πλήρης διαμόρφωση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του ζώου και να αποφευχθεί η δημιουργία προδιαθετικών παραγόντων για κολπίτιδες (π.χ. νηπιακό αιδοίο).

   Τέλος, απο την στείρωση δεν επωφελούνται μόνο τα θηλυκά ζώα Το γεγονός οτι τα αρσενικά ζώα δεν κινδυνεύουν από την εμφάνιση πυομήτρας και καθώς τα ποσοστά εμφάνισης νεοπλασιών του μαστού είναι μικρά, δρά καθησυχαστικά για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συχνά δεν θέλουν να επέμβουν στην "αρρενωπότητα" του ζώου τους. Ωστόσο, η εμφάνιση νόσων των όρχεων και των επικουρικών γεννητικών οργάνων (προστάτης) των ενήλικων και ηλικιωμένων αρσενικών ζώων είναι συχνή και επικίνδυνη.

   Η υπερπλασία/υπερτροφία του προστάτη επηρεάζεται από την αύξηση της σχέσης οιστρογόνων/ ανδρογόνων που παρατηρείται με την πρόοδο της ηλικίας. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ευκολότερη και πλέον ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισής της.

     Τα νεοπλάσματα των όρχεων αφορούν το 10% των νεοπλασιών στο σκύλο, ενώ συχνά δίνουν μεταστάσεις και στα επιχώρια λεμφογάγγλια. Στα ορμονοεξαρτώμενα νοσήματα του προστάτη ανηκούν τα νεοπλάσματα τα οποία εμφανίζονται σε ηλικιωμένους σκύλους και δυστυχώς είναι στην πλειοψηφία τους κακοήθη, με δυσμενή πρόγνωση.

   Οι λόγοι που η στείρωση του ζώου θα πρέπει να γίνεται σε νεαρή ηλικία είναι πολλοί. Αποτελεί μια διαδικασία ρουτίνας και σαφώς λιγότερο δαπανηρή από την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του μικρού σας φίλου.

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη