• Facebook

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ
 

  ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ
Η περιοδοντική νόσος προέρχεται από την εναπόθεση πλάκας στα δόντια και την εξάπλωση της φλεγμονής στους παρακείμενους ιστούς. Οι δύο κύριες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η περιοδοντική νόσος είναι η ουλίτιδα (αναστρέψιμη φλεγμονή των ούλων) και η περιοδοντίτιδα (μη αναστρέψιμη καταστροφή των υποστηρικτών δομών του δοντιου). Η καθημερινή συγκέντρωση πλάκας οδηγεί στην εμφάνιση ουλίτιδας, η οποία πάντα προηγείται της περιοδοντίτιδας.
    Σύμφωνα με μελέτες στα κατοικίδια ζώα συντροφιάς, η περιοδοντίτιδα αποτελεί την συχνότερα εμφανιζόμενη ασθένεια (University of Minnesota, 1996; Harvey, 1998) και ένα μεγάλο ποσοστό ενήλικων σκύλων και γατών πάσχουν σε ποικίλο βαθμό.
Η αρχική της εμφάνιση και εξέλιξη οφείλεται σε αλληλεπίδραση μεταξύ τοπικών (μορφολογία και συμπλησιασμό δοντιών, σύσταση σάλιου, συγκέντρωση πέτρας κ.ά) και συστηματικών παραγόντων (ανοσοποιητικό σύστημα, γενετική προδιάθεση, stress, διατροφή κ.ά).

Κατά την κλινική εξέταση ο κτηνίατρος είναι σε θέση να παρατηρήσει συμπτώματα που σχετίζονται με κάποια παθολογική κατάσταση της στοματικής κοιλότητας του ζώου σας.

    Η εναπόθεση πλάκας στο δόντι σταδιακά μπορεί να προκαλέσει δύσοσμη αναπνοή λόγω του πολλαπλασιασμού αναερόβιων βακτηρίων, αιμορραγία ούλων, επώδυνη μάσηση, περιριζικές και ριζικές φλεγμονές έως και απώλεια του δοντιού. Ωστόσο, πολλά ζώα ακόμη και με περιοδοντική νόσο εμφανίζουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, μέχρι την επέκταση και επιδείνωση της νόσου. Σε αυτά τα περιστατικά μόνο ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.

 Ωστόσο, εκτός από τα εμφανή συμπτώματα οι παραμένουσες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας διασπείρονται μέσω της συστηματικής κυκλοφορίας του ζώου σε άλλα όργανα και προκαλούν βλάβες στην καρδιά, στους νεφρούς και στο ήπαρ.


Η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται από την απομάκρυνση της πλάκας και την περαιτέρω διατήρηση της στοματικής υγειινής με σκοπό την αποτροπή εξέλιξης σε περιοδοντίτιδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με προγραμματισμένους καθαρισμούς σε συνδυασμό με καθημερινή φροντίδα από τον ιδιοκτήτη. Η τελευταία είναι πολύ σημαντική καθώς διαφορετικά η εναπόθεση πλάκας και πέτρας θα γίνουν ταχύτατα. Για το λόγο αυτό, ο ιδιοκτήτης καλό είναι να εκπαιδευτεί στο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του ζώου του, με κάποιες από τις «εύγεστες» οδοντόπαστες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και κάνουν την διαδικασία πιο διασκεδαστική. Επίσης, υπάρχουν και κλινικές δίαιτες που μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά. Ο κτηνίατρος θα δείξει στον ιδιοκτήτη πώς να βουρτσίζει σωστά και αποτελεσματικά τα δόντια του ζώου του και θα συζητήσει μαζί του για την πιθανότητα αλλαγής της διατροφής του. Η απομάκρυνση της υπο-ουλικής πλάκας και της πλάκας από περιοχές που δεν γίνεται να προσεγγιστούν με το καθημερινό βούρτισμα.
    Το ζωάκι σας θα λάβει γενική αναισθησία για να πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός, αφού δυστυχώς για τους κτηνιάτρους οι σκύλοι και οι γάτες δεν παραμένουν καθιστοί στις καρέκλες με το στόμα τους ανοικτό. Η λήψη γενικής αναισθησίας είναι απαραίτητη για την άνεση αλλά κυρίως την ασφάλεια του ζώου, καθώς η τοποθέτηση τραχειοσωλήνα αποτρέπει την εισρόφηση νερού και υπολειμμάτων πλάκας.

    Ακολουθεί η εξέταση της στοματικής κοιλότητας και εκτιμάται η αναγκαιότητα εξαγωγής κάποιων δοντιών. Δόντια με αυξημένη κινητικότητα ή φλεγμαίνοντα θα πρέπει να αφαιρούνται. Στην συνέχεια, ο καθαρισμός κάθε δοντιού γίνεται με την χρήση συσκευής υπερήχων, και η διαδικασία ολοκληρώνεται με στίλβωση για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το αποτέλεσμα.
  Ανάλογα τη βαρύτητα του περιστατικού πιθανά θα χορηγηθεί κάποιο αντιβιοτικό ή/και αντισηπτικό για μερικές ημέρες. Μία επανεξέταση καλό θα ήταν να γίνεται 7 με 14 ημέρες μετά τον καθαρισμό, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση των ούλων και των δοντιών.

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη