• Facebook

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ


Με τον όρο αυτό περιγράφεται ένα ευρύ φάσμα κλινικών καταστάσεων οι οποίες ευθύνονται για την φλεγμονή της κατώτερης ουροφόρου οδού.
Το σύνδρομο είναι πολυπαραγοντικό αφού ένα πλήθος αιτιών μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωσή του. Συνηθέστερα εμπλέκονται οι λιθιάσεις και τα βύσματα της ουρόδου κύστης, οι βακτηριακές κυστίτιδες, τα νεοπλάσματα και η ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας. Ως προδιαθετικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, η παχυσαρκία, η μειωμένη άσκηση, η αποστροφή για την αμμοδόχο ακόμη και το stress.
Οι γάτες που εμφανίζουν το παραπάνω σύνδρομο παρουσιάζουν δυσουρία (δυσκολία ή υπερπροσπάθεια κατά την ούρηση), συχνοουρία-στραγγουρία (συχνή ούρηση μικρής ποσότητας ούρων), αιματουρία (ούρο μή φυσιολογικού χρώματος με ή χωρίς την παρουσία αίματος σε αυτό), απόφραξη ουρήθρας και/ή περιουρία (ούρηση σε ακατάλληλα ή ασυνήθιστα σημεία εκτός αμμοδόχου). Συνήθως τα παραπάνω συμπτώματα ακολουθούνται από αλλαγές στην συμπεριφορά του ζώου όπως ανησυχία ή νευρικότητα, επίμονη λείξη των γεννητικών οργάνων, τάσης απομάκρυνσης ή επιθετικότα, σύγχυση ή και κλαυθμό κατά τη προσπάθεια ούρησης. Η αναγνώριση των τυπικών συμπτωμάτων είναι κρίσιμη καθώς η παρατεταμένη έμφραξη της ουρήθρας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε γάτες που παραμένουν για αρκετό διάστημα με έμφραξη, εμφανίζονται συστηματικά συμπτώματα από την αρχόμενη καταστροφή των νεφρών όπως εμετοί, κατάπτωση, ή και θάνατος.
Εάν το ζώο προσκομιστεί σε σταθεροποιημένη κατάσταση τα πρώτα διαγνωστικά βήματα για την επιβεβαίωση της νόσου είναι η λήψη ακτινογραφημάτων και/ή ο υπέρηχος κοιλίας όπου θα διαπιστωθεί η υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης και ίσως η παρουσία ουρόλιθων. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση και άν η ζώη του ζώου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση προηγείται η κλινική σταθεροποίηση του ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικής σημασίας είναι η απόκτηση πρόσβασης στην ουροδόχο κύστη της γάτας κατόπιν ηρέμησης –εάν αυτό απαιτείται- και η σταδιακή αποσυμπίεσή της, μέσω μόνιμου ουροκαθετήρα. Εάν η κύστη χρήζει άμεσης αποσυμπίεσης προηγείται η προσεχτική κυστοκέντησή της. Σε αντίθετη περίπτωση και αν συνυπάρχουν ανατομικές διαταραχές στα εξωτερικά γεννητικά όργανα του ασθενή, όπως νεκρώσεις ή διπυημένα έλκη ή δεν είναι δυνατή η δίοδος ουροκαθετήρα στην πεϊική μοίρα της ουρήθρας, κρίνεται αναγκαία η διενέργεια σωστικής χειρουργικής επέμβασης (κυστεοτομή, περινεϊκή ουρηθροστομία), η οποία εξατομικεύεται ανάλογα με το περιστατικό. 
Επίσης ζωτικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση ενός πλήρους αιματολογικού και βιοχημικού προφίλ, καθώς η παρατεταμένη ανουρία ισοδυναμεί με άνοδο των νεφρικών ενζύμων, των αντίστοιχων ηλεκτρολυτών (κυρίως καλίου) και τα αποτελέσματα θα αποκαλύψουν το μέγεθος της νεφρικής βλάβης.
Στον προσδιορισμό της αιτιοπαθογένειας της νόσου –κλειδί για την κατάλληλη αντιμετώπιση και μετέπειτα διαχείρηση του περιστατικού- την μεγαλύτερη σημασία έχει η λήψη ούρου με σκοπό την ανάλυσή του. Σε αυτή συνήθως διαπιστώνεται η απουσία ή η παρουσία κρυστάλλων (συνηθέστερα στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου)
Η περίοδος αποθεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την αιτιολογία της νόσου και την ύπαρξη ή όχι νεφρικής βλάβης καθώς και την έκτασης της τελευταίας. Ομοίως οι οδηγίες που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη του ζώου όταν αυτό ολοκληρώσει την απαραίτητη νοσηλεία του, εξατομικεύονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του περιστατικού. Συνηθέστερα τα ζώα ακολουθούν ειδική διατροφή για κάποιο χρονικό διάστημα, και αγωγή με αντιβίωση και σπασμολυτικά – αντιφλεγμονώδη.

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη