• Facebook

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΛΙΓΟΤΕΡΟ STRESS ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ STRESS ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
 Οι επισκέψεις ακόμη και ρουτίνας των γατών στον κτηνίατρο, συχνά μπορούν να γίνουν πηγή στρες και άγχους για τα μικρά αιλουροειδή. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν έρθει συχνά αντιμέτωποι με το γνωστό κυνήγι σε όλο το σπίτι άπαξ και η γάτα εντοπίσει την γατοφόρο. Παρακάτω παραθέτουμε 5 απλούς κανόνες ώστε όλη αυτή η διαδικασία να γίνει λιγότερο στρεσσική για την γατούλα σας αλλά και για εσάς.
1.    Κατανοήστε την συμπεριφορά της γάτας
Οι γάτες νιώθουν πιο άνετα σε χώρους οικείους καθώς και χρειάζονται αρκετό χρόνο προσαρμογής σε καινούργια μέρη και νέες εμπειρίες. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να της προκαλέσει άγχος καθώς η γατοφόρος, το αμάξι και το κτηνιατρείο αποτελούν μέρη συνήθως άγνωστα για αυτή. Σεβαστείτε την ανάγκη της γάτας σας για αρκετό χρόνο προκειμένου να συνηθίσει τις καινούργιες καταστάσεις και τα νέα πρόσωπα. Παραμείνετε ήρεμοι και μην μιλάτε δυνατά καθώς οι γάτες έχουν την ικανότητα να αισθάνονται το δικό μας άγχος και αυτό τις πανικοβάλει και τις τρομάζει. Επίσης, οι γάτες δεν μαθαίνουν μέσα από τιμωρία ή πίεση. Αντίθετα, μπορείτε να ενισχύσετε καλές συμπεριφορές μέσα από επιβράβευση.

2.    Βοηθήστε την γάτα σας να αισθανθεί πιο άνετα μέσα στην γατοφόρο
Στόχος μας είναι η γάτα να μάθει να συσχετίζει την γατοφόρο με θετικές εμπειρίες ακόμη και να εισέρχεται εθελοντικά. Αφήστε την γατοφόρο μέσα στο δωμάτιο που η γάτα περνάει περισσότερο χρόνο ώστε να την συνηθίζει. Τοποθετήστε μέσα στην γατοφόρο μαλακό δάπεδο, όπως και παιχνιδάκια ή εύγεστα φιλοδωρήματα. Ενδέχεται να πάρει ημέρες ακόμη και εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει η γάτα την γατοφόρο. Παραμείνετε ψύχραιμοι, υπομονετικοί και επιβραβεύετε τις καλές συμπεριφορές.

3.    Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος γατοφόρου
Η ιδανική γατοφόρος είναι από σκληρό πλαστικό που ανοίγει από μπροστά και από πάνω, ενώ έχει άνοιγμα από το πλάι για να παίρνει αέρα η γάτα. Το καπάκι που αφαιρείται εύκολα επιτρέπει στην  φοβισμένη γάτα να παραμένει «κρυμμένη» στο πίσω μισό της γατοφόρου κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Αποφύγετε γατοφόρους που πρέπει η γάτα να τραβηχτεί έξω, ώστε να εξεταστεί. Προτιμήστε γατοφόρους που είναι σταθερές, στέρεες και ασφαλείς και καθώς και εύκολες στην μεταφορά για εσάς. Τέλος, οι γατοφόροι θα πρέπει να ασφαλίζονται με ζώνη ασφαλείας κατά την διάρκεια της μεταφοράς στο αυτοκίνητο.

4.    Πως μπορεί να βοηθήσει ο κτηνίατρος
Ειδικά ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι κτηνίατροι μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του στρες που βιώνει η γάτα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Η διαμόρφωση του εξεταστηρίου κατά την παραμονή της γάτας σας (με κλειστές πόρτες και παράθυρα, αποφυγή έντονων ήχων και ανάμιξη με σκύλους) καθώς και το έμπειρο προσωπικό που ξέρει να αναγνωρίζει τα πρώιμα σημάδια του φόβου ή της αγωνίας και να τα αντιμετωπίζει κατάλληλα συμβάλλουν σε μια ποιοτική παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στο ζώο σας.

5.    Διατηρήστε ήσυχο περιβάλλον κατά την επιστροφή σας σπίτι
Οι γάτες είναι ζώα πολύ ευαίσθητα στις οσμές οπότε άγνωστες μυρωδιές μπορεί να λειτουργήσουν σαν επικάλυψη και μια γάτα να μην αναγνωρίζει την άλλη πχ. μετά την επιστροφή της από το κτηνιατρείο. Βοηθήστε στο να μην δημιουργηθούν προβλήματα αντικοινωνικότητας ή/και επιθετικότητας μεταξύ των γατών σας. Αφήστε την γάτα που μόλις επέστρεψε σπίτι στην γατοφόρο για μερικά λεπτά, ώστε να δείτε πως αντιδρούν οι άλλες γάτες στην παρουσία της. Αν νιώθετε τεταμένη την ατμόσφαιρα ή έχουν προηγηθεί καυγάδες σε προηγούμενες επισκέψεις κρατείστε την γάτα στην γατοφόρο και μεταφέρετέ την σε ξεχωριστό δωμάτιο. Αφήστε την σε αυτό το χώρο, δώστε της φαγητό, νερό και βάλτε της την αμμοδόχο της για τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να επανακτήσει την γνώριμη μυρωδιά του σπιτιού. Μια συνθετική φερορμόνη θα μπορούσε να επισπεύσει την διαδικασία.

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη