• Facebook

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ 

 

 

ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ

 
Τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκε μια ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας των κουνελιών παράλληλα με μια αύξηση των ιδιοκτητών που θέλουν να παρέχουν σωστή κτηνιατρική φροντίδα στα κατοικίδιά τους. Τα κουνέλια είναι ευγενικά και φιλικά από την φύση τους ζώα, τα οποία μπορούν να γίνουν υπέροχα κατοικίδια καθώς προσαρμόζονται εύκολα σε διαμερίσματα και δεν απαιτούν πολύ χρόνο για την ανατροφή τους. 


 Τα κουνέλια έχουν μέση διάρκεια ζωής 5-8 έτη, αλλά με την κατάλληλη προληπτική κτηνιατρική φροντίδα, το καθαρό περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή το προσδόκιμο επιβίωσης ανεβαίνει σημαντικά.

 Πάρα πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζουν τα κουνέλια κατα την διάρκεια της ζωής τους οφείλονται στην κακή διατροφή, στην έλλειψη καθαριότητας και στην λανθασμένη συγκράτηση των ζώων που συνήθως καταλήγει σε τραυματισμούς.

 Το άλφα και το ωμέγα στην καλή διαχείριση και την εξασφάλιση μακροχρόνιας υγείας είναι η βάση της διατροφής να αποτελείται από χονδροειδής τροφές (χόρτο). Το χόρτο προσδίδει στον οργανισμό του ζώου φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την διατήρηση καλής κατάστασης στα δόντια. Η ξηρά τροφή (pellets) καθώς και οι λιχουδιές θα πρέπει να δίνονται με φειδώ.

   Σε ότι αφορά την προληπτική κτηνιατρική διαχείριση τα κουνελάκια, όπως και τα υπόλοιπα ζώα χρήζουν ετήσιου εμβολιασμού και τακτικών αποπαρασιτισμών. Μέσα στο 2011 κυκλοφόρησε το νέο εμβόλιο που προστατεύει το κατοικίδιό σας από δύο πολύ σοβαρές και θανατηφόρους ιογενείς νόσους, την μυξωμάτωση και την αιμορραγική νόσο των κουνελιών. Η μυξωμάτωση μεταδίδεται κυρίως με αιμομυζητικά έντομα – ιδιαίτερα ψύλλους και κουνούπια, αλλά και από κουνέλι σε κουνέλι κατά τον συγχρωτισμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά οιδήματα σε όλο το σώμα του ασθενή, ενώ συχνά επιπλέκεται από βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού,που οδηγεί σε πνευμονία και θάνατο. Η αιμορραγική νόσος των κουνελιών μεταφέρεται εκτός από τα άρρωστα κουνέλια και με έμμεση επαφή (με ανθρώπους, ρούχα, κλουβιά αλλά και έντομα φορείς όπως οι ψύλλοι) και εξελίσσεται ταχύτατα με κατάρρευση του ζώου και θάνατο. Ο εμβολιασμός μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 5 εβδομάδων και προσφέρει ετήσια ανοσία μέσα σε 3 εβδομάδες.

   Επίσης, τα κουνελάκια θα πρέπει να εξετάζονται περιοδικά για το πώς αναπτύσσονται τα δόντια τους, εάν εμφανίζουν οδοντικές ακίδες ή αποστήματα και για το αν οι τομείς τους χρήζουν κοπής. Το ίδιο ισχύει και για τα νύχια τους, που δεν θα πρέπει να μεγαλώνουν υπερβολικά, καθώς μπορούν να κάνουν το κουνελάκι σας να νιώθει πολύ άβολα και να του προκαλλεί διαταραχή στην βάδιση.

   Από τη στιγμή που δεν σας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του κουνελιού σας, προτείνεται η στείρωση, προκειμένου το ζωάκι σας να έχει μία καλύτερη και μακροχρόνια διαβίωση. Με την διαδικασία της στείρωσης τα θηλυκά κουνελάκια προστατεύονται από την εμφάνιση καρκίνου στο αναπαραγωγικό τους σύστημα, καθώς αναφέρεται ότι το 85% των κουνελιών άνω των 5 ετών θα νοσήσει. Επίσης, τα αρσενικά κουνέλια μετά την ορχεκτομή γίνονται πιο φιλικά, λιγότερο επιθετικά προς άλλα κουνέλια αλλά και προς άλλα ζώα, ενώ σταματάνε να μαρκάρουν την περιοχή τους και ουρούν πλέον στα ειδικά δοχεία της φωλιάς τους.

   Η εφαρμογή σωστής προληπτικής διαχείρισης και ο τακτικός έλεγχος από τους ιδιοκτήτες σε συνεργασία με εξειδικευμένους κτηνιάτρους, είναι σίγουρο πως θα εξασφαλίσουν στο κουνέλι σας μια ευτυχισμένη ζωή μαζί σας για πολλά χρόνια!

Επικοινωνια

ΑΝΟΙΚΤΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΠΡΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Τηλεφωνα

Σταθ:2109817030

Κιν: 6944609000

THΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από 10:30-03:00

E-mail

info AT kmy DOT gr

Διευθυνση

Λεωφ. Ελευθερίας (Αμφιθέας) 24 και Ταξιαρχών 9, Άλιμος Αττικής, T.K. 17455

Έυκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τράμ:
Στάση Μαρίνα Αλίμου

Λεωφορεία:
Από Αθήνα: Ακαδημία - Βούλα (μέσω Λ.Αμφιθέας), στάση Δαβάκη
Από Πειραιά: 217 Πειραιάς - Αγ. Δημήτριος (Στάθ. Δάφνη), στάση Δαβάκη